Dacorum BC, Summer Court

Asset Fineline

Summer Court

Dacorum BC

For Kier Services

Dacorum BC, Summer Court, Hemel Hempstead, Energy Efficiency Refurbishment.

Summer Court consists of 34 flats of the timber-framed construction design owned and managed by Dacorum BC. Investigations established that there was no insulation in the building meaning fuel bills were high and residents risked falling in to fuel poverty. Consultation with residents raised other issues including lack of suitable bins, poor lighting, inadequate drying areas and faulty drains which were subsequently included in the programme.

The refurbishment of Summer Court included the following:

  • External Wall Insulation.
  • A Biomass District Heating system to provide heating and hot water.
  • Windows and front doors replaced in PVCu
  • Internal stairwells repaired and decorated
  • Wooden fascia’s and soffits replaced with PVCu
  • Communal digital aerial linked in to all properties.
  • External building works including the relocation of bin stores, shed stores repaired, drying areas fenced off with secure access and additional external lighting.

The Clients Objectives of the scheme were “by taking a holistic approach to Summer Court we want to achieve a coordinated and efficient approach to energy efficiency retrofit and planned asset maintenance. This minimises long-term disruption to residents and enhances our asset value. ‘Green’ initiatives, such as the Feed in Tariff and Renewable Heat Incentive, will contribute towards the costs of the works, whilst delivering reduced fuel bills to our tenants. We are committed to reducing our carbon emissions and being less reliant on gas – the biomass district heating system will help us achieve this” with the scheme also receiving ECO funding.

The windows element required specific interface details to be  agreed with the external wall insulation providers to ensure that potential cold spots were avoided and that junction details were clean and acceptable for u value performance and practical aspects, similarly close cooperation with other trades was essential to ensure that programmes agreed were realistic and achievable and that potentially unforeseen events with the weather did not detract from programme milestones required as part of the overall plan.

Local planning and building design conditions required the window frames to be manufactured from Aluminium to match local architecture and compliment the style of the buildings in the estate, which whilst not in any conservation area does border the neighbouring Tufnell Park conservation area.

The planning application to replace the existing single glazed windows with double glazing was straight to the point, stating “the proposed double glazed units will be better for residents in terms of thermal capacity and noise insulation and therefore improve their living environment”.  Just as critical to the residents was the aesthetic design of the window including exceptionally small sight lines to provide as much light as possible and it was critical that the windows and doors aligned throughout all the 16 buildings creating a harmony in design.

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close